• Vakkundig advies

  • Kwaliteitsgarantie

  • Snelle levering

Vakkundig advies

Kwaliteitsgarantie

Snelle levering

28-1-2024

Hoe kies je de juiste boormachine voor jouw klus

Onmisbaar in elk huis; de boormachine. Er zijn veel verschillende typen boormachines op de markt en daardoor is het moeilijk om de juiste uit te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende boormachines en geven we tips voor de aanschaf van een.

Waar ga je hem voor gebruiken

Voor het gemak kunnen we de verschillende machines onderverdelen in de volgende categorieën;

  • Schroefmachine: de minst krachtige van het rijtje, zeer geschikt voor schroeven en handig door zijn compactheid. Niet geschikt voor boren.
  • Schroefboormachine: iets zwaarder dan de schroefmachine en daardoor wel geschikt om te boren in hout en ook metaal.
  • Klopboormachine: deze machine heeft een klopstand om door harde materialen heen te komen. Kloppen betekend dat de boor ook in de lengterichting beweegt en daardoor als het ware in het steen klopt. Deze is vooral geschikt voor hard gesteente. Echter is deze machine niet geschikt om in beton te boren.
  • Boorhamer: de zwaarste machine van allemaal. Deze is ook sterk genoeg om in beton te boren.

Voor de keuze van jouw machine moet je je dus afvragen waar je hem voor wil gebruiken. In alle categorieën zijn er machines in verschillende prijs en kwaliteit-klassen. Bij intensief gebruik raden we een kwalitatief betere machine aan.

 

Welk voltage heb ik nodig?

Voor alle machines geldt; Hoe hoger het voltage hoe krachtiger de machine. De meeste machines komen in een variant van 18v, 14,4v, 12v of 10,8v. de laatste twee voltages zijn wat lager en toegankelijker voor licht gebruik in bijvoorbeeld zachte houtsoorten. Als je harder materiaal wil bewerken raden we een iets zwaardere machine aan zoals de 14,4 volt.

 

Accu

Accu’s komen in verschillende capaciteiten. Elke accu heeft een specifiek aantal Ampère-uur. Heel simpel; hoe hoger dit aantal hoe langer de gebruiksduur op een enkele lading is. Het inschatten van de benodigde hoeveelheid Ampère-uur is lastig. Daarom worden hier wat richtlijnen gegeven;

<2 Ah

Kort gebruik (1 uur)

2–4 Ah

Middellang gebruik (2,5 uur)

4> Ah

Dagelijks gebruik

 

Meer weten over boormachines en ander gereedschap? Kom gerust langs in de winkel neem contact op met onze specialisten. Veel succes met uw boor en schroefwerk!